Seen at Van Abbemuseum

Ze leven overal om ons heen, er zijn goede en er zijn slechte ,maar ze zijn tot nu toe nog niet zichtbaar voor het blote oog. Bacteriën zijn vooral heel nuttig en ons leven zou niet bestaan zonder ze. De laatste tijd zien we steeds meer nieuwe technieken rondom bacteriën zoals bijvoorbeeld de E.chromi. Dit is een nieuwe methode van de Cambridge University waarbij bacteriën verkleuren wanneer ze in aanraking komen met een bacteriedetector. Hierdoor kunnen vele soorten bacteriën worden getraceerd omdat het pigment zichtbaar is voor het blote oog.

Deze studie is verder ontwikkeld in een yoghurt. Deze yoghurt bevat de bacteriedetector waardoor de ontlasting verkleurt wanneer het in aanraking komt met een bacterie. Ziektes zoals Salmonella kunnen hierdoor makkelijk worden geconstateerd, omdat de ontlasting dan paars kleurt.

IMG_3174

IMG_3172

 

 

 

 

 

Naast de kan gezondheidszorg kan de E.chromi ook makkelijk worden toegepast in de textielindustrie. Al eerder deze week zagen we hoe textiel kan worden gekleurd met algen en wellicht kan de E.chromi in de toekomst ook worden gebruikt als textielpigment, omdat de bacteriën omgezet worden in kleur kleurpigmenten. We kunnen hier dan denken aan bijvoorbeeld het kleuren van textiel doormiddel van deze techniek. Deze manier van kleuren is vrijwel onschadelijk voor het milieu, waardoor we minder giftige pigment zoals indigo hoeven te gebruiken.

De E.chromi past perfect bij de trend re-view, omdat we bacteriën op verschillende nieuwe manieren kunnen gebruiken. We herzien hierdoor de waarde weer van een klein iets wat altijd om ons heen is, de bacterie.

Door: Maud van Aarsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s