Seen at sectie C – Omvormverdeelfabriek Boedelbank

Een stoel, een tafel, een bank, een kruk, geen eigenaar meer maar een verlaten huis. Wat gebeurd er eigenlijk met spullen die we niet meer nodig hebben? Met de spullen in huizen die onverwachts verlaten zijn, door overlijden, ziekte, scheiding of faillissement. Soms belanden ze in kringloopcentra, maar veel vaker nog gewoon op de afvalbelt.

Omvormverdeelfabriek Boedelbank, een initiatief van Joost Gehem, biedt een oplossing voor achtergelaten inboedels. Deze “fabriek” vermaalt uw inboedel tot een bruikbare grondstof. Een grondstof die later in een nieuwe vorm wordt geperst. Op deze manier krijgt de inboedel een nieuw gedaante.

Ik denk dat de Omvoordeelfabriek niet alleen onze spullen kan omvormen tot nieuwe producten. Maar dat deze fabriek ons ook laat inzien hoe wij omgaan met onze inboedel. Voorheen ging er vaak een speciaal verhaal achter een inboedel schuil. Denk aan een kaptafel, verkregen als bruidsschat, doorgegeven generatie na generatie. Nu is het anders, spullen worden makkelijker weg gegooid, alsof er nooit mee geleefd is en er geen verhalen achter schuil gaan.

Welke rol spelen onze spullen eigenlijk nog binnen sociale relaties. Hechten wij geen waarde meer aan het bedje waar ons kind groot in is geworden? De stoel waarin opa zijn laatste dagen telde? Of de kast waar zieke papa zijn lievelingsboeken verzamelde? Na vijfentwintig jaar huwelijk zijn we gescheiden en zijn ook onze spullen niet meer samen. Ruilen we deze spullen zonder gevoel in voor nieuwere producten? Het lijkt erop dat we in een tijdperk zijn beland waarin het sociale aspect en ons bezit totaal van elkaar zijn losgekoppeld.

Door: Marijke Bleijswijk

ovfbbpromotiea

Source

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s