Seen at Veemgebouw – Reconfiguration of A Tree

Door het grote aanbod van synthetische alternatieven voor hars, is het oogsten van hars een verdwijnende industrie geworden. Thomas Vailly wil hier met zijn project ‘Reconfiguration of A Tree’ verandering in brengen. Dit doet hij door onderzoek te doen naar het materiaal en te kijken naar de verschillende toepassingsmogelijkheden. Vervolgens zijn er vier ontwerpers gevraagd om met hars en hout nieuwe objecten te creëren

Momenteel ligt de focus van de industrie nog op het ontwikkelen van synthetische materialen door middel van sterk chemische bewerkingen. Dit is erg jammer want deze overvloed aan synthetische, in het laboratorium gemaakte, stoffen vermindert ons zicht op bestaande natuurlijke alternatieven. Het project van Thomas Vailly, ‘Reconfiguration of A Tree’ is een voorstel om terug te gaan naar de basis en om met natuurlijke bouwstenen nieuwe materialen te ontwikkelen. Met zijn project doet Thomas Vailly onderzoek naar de Pinus pinaster, een harshoudende boom die gekapt werd voor de productie van pek.

2015-10-17 11.25.042015-10-17 11.25.42

Door het productiesysteem opnieuw onder de loep te nemen, richt Studio Thomas Vailly zich vooral op de materiële kwaliteiten. Zo worden niet alleen het hout, maar alle onderdelen van de Pinus pinaster gebruikt en worden deze gededuceerd tot een zwarte substantie met totaal nieuwe eigenschappen. Thomas Vailly maakt op deze manier met zijn onderzoek het volle potentieel van het materiaal duidelijk.

Out of Context

Door de Pinus pinaster te onderzoeken, worden er nieuwe eigenschappen ontdekt en kunnen er nieuwe materialen ontwikkeld worden. Op deze manier kan de Pinus pinaster boom voor nieuwe doeleinden dienen als hars, en in een andere context worden geplaatst. Dit is een goed voorbeeld voor de trend Out of Context.

Te vinden op de Dutch Design Week, plattegrond Veemgebouw, verdieping 9.
Voor meer informatie kunt u de volgende websites raadplegen:
www.ddw.nl
www.vailly.com

Door: Marysa Vos & Pim van der Velden

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s