Seen at Modebelofte Philips Stadion – Your wearable identity

Vandaag zijn we op pad gegaan op de Dutch Design week. Voor ons stond De Modebelofte op het lijstje. De Modebelofte is een inspirerende presentatie van frisse en getalenteerd afgestudeerden in de fashion uit binnen en buitenland. Deze editie was niet zomaar op een locatie, maar in een van de eye-catchers van Eindhoven, het Philips stadion. Deze unieke plek sluit goed aan bij het concept van dit jaar: ‘Performing Advancers‘. Belangrijke thema’s dit jaar zijn interessante vraagstukken rondom sport, de zoektocht naar zelfontwikkeling, performance die innovatie uitlokt en de druk op de grenzen van wat er menselijk mogelijk en denkbaar is.

De modebelofte is een initiatief van Ellen Albers, eigenaar van de Eindhovense conceptstore YOU ARE HERE. Zij staat bekend om de support van opkomende talenten en op die manier mode in de context van de Dutch Design Week te plaatsen. Innovatie staan centraal! En via dit internationale design manifest voor avontuurlijke innovators, zoekt Modebelofte naar de dialoog met innoverende bedrijven, universiteiten, de media en het publiek natuurlijk. Een leuk feitje: één van de curatoren is ex-International Lifestyle Studies docent Niek Pulles.

Op de Modebelofte hebben we de trend ‘Inside Out’ vaak terug zien komen. Hierbij staat centraal dat iemands identiteit naar buiten wordt gebracht in het leven van de persoon en de producten die hij of zei gebruikt. Zo komt men los van de ‘schapencultuur’.

POP-UP, Cut your coat – Vera de Pont

veradepont_popup_closeup_header

Bron afbeelding: Vera de Pont

Een goed voorbeeld van deze trend is de collectie ‘POP-UP, cut your coat’ van Vera de Pont. Zij heeft een kleurrijk kledingstuk gemaakt van textiel dat makkelijk transformeert naar jouw pasvorm. Het enige wat je nodig hebt is een schaar, en je kunt aan slag! Het tijdrovende proces van naaien wordt hiermee losgelaten door vijf designs die op één lap stof staan. Er komt geen naad aan te pas. Je kiest jou favoriete design, knipt hem uit het stuk stof, doet hem om je lichaam en popt op als jas. Het type stof kun je zelf kiezen. Je hebt bijvoorbeeld een gezeefdrukte versie die knipbaar is gemaakt door hete folie op de stof te drukken en een geweven variant waarbij gesmolten garen ervoor zorgen dat het weefsel niet gaat rafelen.

DSC_6764.psd

Bron afbeelding: Vera de Pont

Dit signaal past goed bij de trend ‘Inside Out’ omdat je dit kledingstuk zelf, zonder kennis van textiel, kunt maken. Je kunt zelf je patroon kiezen en daarnaast vormt hij zich naar jouw lichaam, waardoor het er bij iedereen anders uit komt te zien. Hierdoor wordt kleding een manifest van jouw voorkeuren en dus een manifest van jouw identiteit.

Meer informatie over Vera de Pont kunt u vinden op:
http://www.veradepont.com/

Door: Thomas van Poppel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s