Seen at van Abbenmuseum – Thing Nothing

Thing Nothing is een tentoonstelling die momenteel in het van Abbenmuseum te zien is tijdens de Dutch Designweek. In de tentoonstelling streven studenten van de Design Academy ‘naar een soort materiele poëzie, naar een band tussen het materiele en het immateriële.’

De tentoonstelling laat met artistieke concepten en kunstobjecten op een soms ironische manier een nieuwe wereld zien. Vol met vraagstukken over ‘het reële en virtuele’ wat tegenwoordig geïntegreerd is in onze visie op de wereld.

The Good Ship Anonymous – Metahaven 2013

Dit drijvende datacentrum is een concept van van Metahaven. Het drijft in internationale wateren en is daarom juridisch in feite vrij van wetten. In een wereld waar veel morele vraagstukken over privacy en surveillance de kop opsteken, is dit schip een visuele uiting van een geografische oplossing om deze politieke kwestie omzeilen.

P1160053

Most precious things

‘What is worthy of being shown in a museum? Having posed this question to the people of Eindhoven, this room is a collection of their most valuable things.’

Met deze quote begon deze verzameling objecten of producten. Deze vraag kunstobject of gebruiksproduct is waar deze tentoonstelling over gaat. Het doorbreekt op een bijna rebelse manier de betekenis van een museum. Het herkenbare wordt gebruikt om dit vraagstuk in het licht te brengen. Waarom is kunst in het museum waardevoller dan dierbare eigendommen? Met deze vraag wordt het instituut museum van een voetstuk gehaald.

P1160027

Euthanasia Coaster – Julijonas  Urbonas 2010

De Euthanasia Coaster is een achtbaan met een luguber einde. Het ‘viert’ de limieten van het menselijk lichaam. De achtbaan is zo ontworpen dat de gebruiker zal sterven. Door G-krachten die steeds meer toenemen zal de inzittende de weg afleggen van opwinding, naar angst, naar tunnelvisie, naar bewusteloosheid met als eindbestemming de dood. Het speelt met het contrast tussen het prettige angstgevoel bij een achtbaan en de angst voor de dood. Het onderwerp euthanasie is omstreden maar op deze manier ironisch uitgedrukt. De cirkels worden steeds kleiner op deze manier verbeelden ze de tunnelvisie en het einde van het leven.

P1160083

Deze drie voorbeelden doorbreken op een visuele en ironische manier rationele denkpatronen. De verwachting wordt tegengesproken; onze perceptie van het virtuele, kunst en angst. De tentoonstelling beantwoord vraagstukken door vragen te stellen. Deze expositie sluit dus mooi aan The Ironic Truth. Het kaart beladen boodschappen aan, het laat ons bewust worden van de werkelijkheid en geven een nieuwe uiting aan een gewenste koers.

Voor meer info: vanabbenmuseum.nl

Door: Paul Kuijpers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s